Serviciile de arhivare documente

arhivare documente utildeco

Serviciile de arhivare documente furnizate de UtilDeco va ajuta la o buna organizare si administrare a documentelor, in deplina conformitate legala si totodata va aduce mari economii financiare, de timp si spatiu.

Avem experinta de peste cinci ani in oferirea acestui serviciu, in portofoliul de clienti ai UtilDeco fiind institutii publice cat si private.

Calitatea serviciului de arhivare documente UtilDeco este sustinuta si prin investitii permanente in instrumente de lucru de calitate superioara, precum si in formarea si perfectionarea echipei de lucru.

Desi arhivarea fizica a documentelor este cunoscuta in general sub denumirea de legatorie documente/ dosare, procesul de prelucrare a documentelor in format fizic ale unei institutii este unul mult mai complex care nu se reduce doar la operatiunea de legare a acestora in dosare.

Legislatia in vigoare (Legea Arhivelor Nationale nr. 16/1996 si Instructiunile privind activitatea de arhiva la creatorii si detinatorii de documente) prevede operatiunile arhivistice obligatorii care trebuie efectuate asupra documentelor de arhiva: fondarea, gruparea documentelor in dosare conform unui anumit criteriu, constituirea dosarelor (ordonare documente, legare, numerotare file, evidentiere elemente de identificare) si inventarierea.

Unde facem arhivarea documentelor?

Operațiuni arhivistice:

Fondarea (determinarea apartenentei documentelor la fond) este operatiunea arhivistica de delimitare a documentelor apartinand unui creator.

Se realizeaza, in general,in situatia in care o organizatie detine mai multe fonduri arhivistice*, iar apartenenta documentelor la acestea nu este clar stabilita (exemple: cand cel putin doua organizatii s-au unit, iar in arhiva se afla documente care apartin organizatiei nou infiintate, cat si ale celor doua initiale; cand o organizatie mai mare s-a divizat, iar in arhiva se afla documente care apartin organizatiei mama, cat si celor rezultate prin divizare etc.).

In astfel de situatii, se au in vedere determinarea apartenentei la fond si  ordonarea documentelor in cadrul fondului, dupa un criteriu stabilit de comun acord (pe ani si compartimente de munca, iar in cadrul compartimentului, pe probleme; pe compartimente si ani, iar in cadrul anului pe probleme, alfabetic s.a.).

*fond arhivistic = totalitatea documentelor create in decursul activitatii unei institutii/organizatii care nu şi-a schimbat profilul activitatii si teritoriul de competenta.

Ordonarea documentelor in interiorul dosarului este operatiunea de grupare a acestora conform criteriului cronologic si in cazuri speciale dupa alte criterii: alfabetic, geografic, etc. Cand criteriul folosit pentru ordonare este cronologic, in interiorul dosarului documentele mai vechi vor fi deasupra, iar cele mai noi dedesubt.
Concomitent ordonarii documentelor in dosare, se elimina/indeparteaza acele, clamele, agrafele metalice, capsele, filele nescrise, dubletele, actele repartizate gresit.

O atentie deosebita se acorda numarului maxim de pagini prevazut de lege, care nu poate fi depasit (250-300 file) pentru un dosar. In situatia depasirii acestui numar, se constituie mai multe volume ale aceluiasi dosar.pencil

Costul operatiunii de ordonare se calculeaza per unitate arhivistica (dosar).

Documentele care constituie un dosar se leaga intre doua coperti de carton, astfel incat sa se asigure citirea completa a textului, datelor si rezolutiilor.

Util Deco asigura atat legarea/brosarea dosarelor intre coperti duplex, cat si legarea/copertarea dosarelor intre coperti mucava cu intaritura de panza la cotor, pentru documente in format A3, A4 si A5.

Costul operatiunii de legare se calculeaza per unitate arhivistica (dosar).

Filele dosarelor se numerotează in coltul din dreapta sus, cu creionul negru (pentru a nu se inteveni pe textul original). In cazul dosarelor compuse din mai multe volume, filele se numeroteaza incepand cu numarul 1 pentru fiecare volum.

Odata finalizata numerotarea filelor, pe o foaie nescrisa, adaugata la sfarsitul dosarului sau pe prima pagina nescrisa a registrelor si condicilor, se face urmatoarea certificare: „Prezentul dosar (registru, condica) contine … file” (numarul filelor se scrie in cifre si, in paranteze in litere). Certificarea dosarului se dateaza si se semneaza la final.

Costul operatiunii de numerotare se calculeaza per unitate arhivistica (dosar).
Elementele de identificare a dosarului se mentioneaza pe coperta-fata a dosarului si pe cotor.Pe fiecare dosar se inscriu cel putin urmatoarele elemente:

  • denumirea unitatii/institutiei creatoare
  • denumirea compartimentului
  • numarul dosarului din inventarbooklet
  • indicativul dosarului dupa nomenclatorul arhivistic
  • continutul dosarului in rezumat
  • data inceperii
  • data incheierii
  • numarul de file
  • numarul volumului (daca e cazul)
  • termenul de pastrare

Costul operatiunii de scriere eticheta si cotor se calculeaza per unitate arhivistica (dosar).

In urma operatiunilor arhivistice mentionate mai sus, se realizeaza receptia lucrarii de arhivare fizica de catre beneficiar.

Ne preocupa CALITATEA SERVICIILOR, de aceea investim permanent in formarea unei echipe de profesionisti, in infrastructura si tehnologii moderne. Suntem certificati in domeniile: ISO 9001- management al calitatii, ISO 14001 – management de mediu, SR OHSAS – standard privind sistemul de management al sanatatii si securitatii ocupationale si SR ISO/CEI 27001 – sistem de management al securitatii informatiei.

Suntem o ECHIPA DE PROFESIONISTI, specializata si experimentata in servicii de arhivare. Personalul nostru este format in domeniul arhivisticii, prin intermediul Scolii Nationale de Perfectionare Arhivistica din cadrul Facultatii de Arhivistica Bucuresti si are experienta in prelucrarea diverselor fonduri arhivistice.

 

In urma operatiunilor arhivistice mentionate mai sus, se realizeaza receptia lucrarii de arhivare fizica de catre beneficiar.

Ne preocupa CALITATEA SERVICIILOR, de aceea investim permanent in formarea unei echipe de profesionisti, in infrastructura si tehnologii moderne. Suntem certificati in domeniile: ISO 9001- management al calitatii, ISO 14001 – management de mediu, SR OHSAS – standard privind sistemul de management al sanatatii si securitatii ocupationale si SR ISO/CEI 27001 – sistem de management al securitatii informatiei.

Suntem o ECHIPA DE PROFESIONISTI, specializata si experimentata in servicii de arhivare documente. Personalul nostru este format in domeniul arhivisticii, prin intermediul Scolii Nationale de Perfectionare Arhivistica din cadrul Facultatii de Arhivistica Bucuresti si are experienta in prelucrarea diverselor fonduri arhivistice.

Pentru cererea unei oferte de preț sau consultanță gratuită vă rugăm să ne contactați

Irina Isăcilă – Șef Depozit Arhivare

Adresa: Str. Bazinelor Nr. 5, sat Uricani, com. Miroslava, Iasi, 707316

Telefon: +40 757 110 238

E-mail: arhivare[@]utildeco.ro

SUS